Bulgaarse liederen en muziek in Heemstede

Ensemble Chubrica is dit jaar op tournee met de voorstelling Ochi, chorni ochi. Op vrijdagavond 22 juni staat het ensemble in theater de Luifel in Heemstede.

Ochi, chorni ochi, in vertaling ‘Ogen, donkere ogen’, is een afwisselende voorstelling. Chubrica laat liederen horen uit alle streken van Bulgarije. Nog vorig jaar was het ensemble in Plovdiv, Bulgarije, om er aan de Academy of Music, Dance and Fine Arts de verschillende zangstijlen onder de knie te krijgen. Of dat gelukt is, kunt u deze avond zelf beoordelen!

Ensemble Chubrica staat in de traditie van de Bulgaarse folkloremuziek. Toch is het ensemble net even anders dan de koren in Bulgarije. Want waar in de Bulgaarse traditie koren alleen uit vrouwen bestaan, zingen er in Chubrica mannen én vrouwen. En er staan niet alleen traditionele liederen op het programma, maar ook nieuwe, gearrangeerde liederen en gecomponeerde stukken die Bulgaarse componisten speciaal voor het ensemble schreven.

Iedere regio’s in Bulgarije heeft zo zijn eigen stijl. In de Rodopen (een gebergte in Zuid-Bulgarije) houden ze van rustige, gedragen liederen. Uit Pirin (Zuidwest-Bulgarije) komen melodieuze liederen, uit de Chopluk (West-Bulgarije) scherpe en uit Severniasko (Noord-Bulgarije) weer wat lichtere liederen. En dan zijn er nog de gezangen die uit de schoot van de Bulgaars-Orthodoxe kerk komen.

Om al die zangstijlen te beheersen, zoekt Chubrica steun in Bulgarije. Zangeres Galina Durmushliyska leerde de eerste beginselen. Componist Gencho Genchev uit Noordwest-Bulgarije is een regelmatige gast en nog in 2011 volgde Čubrica workshops aan de Academy of Music, Dance and Fine Arts in Plovdiv.

In de voorstelling Ochi, chorni ochi laat Chubrica liederen uit alle streken van Bulgarije horen. Liederen door het gehele ensemble worden afgewisseld met solo's, duetten, kwartetten en instrumentale muziek. De sfeer verspringt van lied tot lied en is soms mysterieus, soms dromerig, maar af en toe ook scherp en doordringend!

22 juni, 20.15u, Theater de Luifel (Herenweg 96, 2101 MP Heemstede)

Entree €12, kinderen half geld

Kaarten via reserveren@cubrica.nl of tel. 06-102 47049