Ghalia Benali zingt Oum Kalthoum | Tunesische zangeres brengt authentieke liederen van Arabische grootheid in de muziek opnieuw tot leven

Tijdens de 19e editie van Festival Dag in de Branding, die op 12 maart plaatsvindt in Den Haag, zal de Vlaams-Tunesische zangeres Ghalia Benali een bijzondere uitvoering ten gehore brengen van liederen van een van de grootste artiesten die de Arabische muziekwereld ooit heeft voortgebracht: Oum Kalthoum. Het thema van de komende editie van het Festival voor Nieuwe Muziek is ‘liefde, taal, poëzie en expressie’, kenmerken die naadloos aansluiten op de klassieke Arabische muziek. Nergens wordt zo expressief en met zoveel gevoel voor dubbelzinnigheid gezongen als in dit deel van de wereld. Ghalia Benali wordt geroemd om haar expressieve manier van zingen en haar sensuele uitstraling. Binnen het programma van Dag in de Branding zingt Ghalia Benali Kalthoum’s magnus opus ‘Al Atlal’ (ruines), handelend over een uitgebluste liefde, maar tussen de regels broeit de frustratie van de staatsburger die niet wordt gehoord. Actueler kan het niet. De zangeres wordt op het podium begeleid door een ensemble van ud, contrabas en percussie.

Oum Kalthoum | Oum Kalthoum (1904-1975) is de beroemdste en meest geliefde zangeres in de Arabische wereld. Maar ook daarbuiten, zo wordt de zangeres door kenners in één adem genoemd met legenden als Elvis Presley, Maria Callas en Bob Marley. Oum Kalthoum trad niet alleen in het Midden Oosten op, ook in landen als Frankrijk en de Verenigde Staten was de zangeres erg geliefd. Oum Kalthoum stond bekend als ‘de stem van de Arabische wereld’, dit vanwege haar reusachtige bereik en innemende persoonlijkheid. Haar grootste kracht was echter het verbinden van de massa met haar universele teksten. Tegenwoordig wordt Oum Kalthoum nog altijd gezien als een icoon, voor jong en oud | Impressie:

www.youtube.com/watch?v=OvxNs4GyeUg

Ghalia Benali | Ghalia Benali werd geboren in Brussel (BE), maar groeide op in Tunesië. Op jonge leeftijd kwam zij al in contact met muziek en poëzie. Met een basis van Franse chansons, Egyptische en Indische theatermuziek, melodieën uit Syrië en Irak en de ‘tarti’, de gezongen lezingen uit de Koran, groeit Ghalia Benali al snel door tot een zangeres van wereldformaat. Tegenwoordig zingt ze niet alleen, ze is ook beeldend kunstenaar, ze schrijft, ze componeert, zingt, danst én acteert! De muziek van Ghalia Benali wordt bestempeld als ‘tijdloos’; Met haar diepe, hese stem zingt zij eigen teksten, geïnspireerd door oude soefi-dichters, waarin het verlangen naar het hogere de leidraad is | Impressie:

www.youtube.com/watch?v=M5KhO9A53Ek&feature=related

Za. 12.03.2011 | Ghalia Benali sings Oum Kalthoum

Dag in de Branding | Locatie: Theater De Regentes Den Haag | Aanvang: 17:00 | Entree: € 22,50

Meer info: www.deregentes.nl | www.dagindebranding.nl

NB. Voorafgaand aan het optreden van Ghalia Benali wordt er een gratis toegankelijke documentaire uitgezonden over Oum Kalthoum | Locatie: Theater De Regentes, Den Haag | Aanvang: 16.00